زندگینامه انوشه انصاری

فهرست محتوای این مقاله

انوشه انصاری کیست ؟

انوشه انصاری (Anousheh Ansari) یک مهندس ایرانی آمریکایی و یکی از بنیانگذاران و رئیس پرودیا سیستم (Prodea Systems) است. انوشه انصاری همچنین یکی از بنیانگذاران و مدیر عامل شرکت فناوری های مخابراتی (TTI) است. خانواده انصاری همچنین حامی عنوان جایزه انصاری ایکس هستند. در 18 سپتامبر 2006، چند روز پس از تولد 40 سالگی خود، انوشه انصاری اولین ایرانی در فضا شد. انوشه انصاری چهارمین گردشگر فضایی بود که علاوه بر انکه با سرمایه ی خود به فضا رفت، اولین زن با سرمایه ی شخصی نیز بود که به ایستگاه فضایی بین المللی پرواز کرد. خاطرات او، رویای ستاره‌های من، نوشته مشترک هومر هیکام، توسط پالگریو مک میلان در سال 2010 منتشر شد. انوشه انصاری در سخنرانی خود در TEDxTehran، سفر رویاهای خود را تعریف کرد. انوشه انصاری همچنین مدیر عامل بنیاد X Prize است.

نام به فارسى انوشه انصاری
نام به انكليسى Anousheh Ansari
تاریخ تولد 12 سپتامبر 1966
تاریخ مرگ نامشخص
محل زندگی تگزاس
همسر حمید انصاری
شغل کاوشگر، فضانورد
ثروت نامشخص

زندگی شخصی انوشه انصاری

انوشه رئیسیان ( انوشه انصاری بعد از ازدواج با حمید انصاری فامیل خود را همانند همسر خود به انصاری تغییر داد) در ۱۲ سپتامبر سال ۱۹۶۶ (1345 هجری شمسی) در مشهد مقدس متولد شد. پدر وی از خانواده های مرفه آن زمان بودند اما سال ها قبل از تولد انوشه انصاری، پدربزرگش به شاه پهلوی ایران توهین کرد که منجر به از دست دادن ثروت خانوادگی انها شد. وقتی انوشه انصاری به دنیا آمد، پدرش در چاپخانه مشغول کار بود که حقوق کمی بابت آن دریافت می نمود. چهار سال بعد، پدر انوشه انصاری به امید به امید اینکه می تواند با ادامه تحصیل، آینده‌ ی خود و خانواده اش را بهبود ببخشد، همراه با خانواده‌اش مشهد به تهران نقل مکان کرد.

خانواده انوشه انصاری در یک آپارتمان کوچک و دو خوابه زندگی می کردند. پس از مدتی پدربزرگ و مادربزرگش نیز به تهران نقل مکان کرده و به انها ملحق شدند. هنگامیکه خواهر انوشه انصاری متولد شد، یک سال بعد، پدرش تصمیم گرفت که برای بدست آوردن فرصت های شغلی بهتر به آمریکا سفر می کند. در پی این تصمیم، او بیشتر دارایی های خانواده را فروخت و صنایع دستی و قالیچه های ایرانی را خرید تا بتواند با فروختن آنها در آمریکا به سود خوبی دست یابد. اما پس از مدتی مهاجرت به ایالات متحده منع شد و او نتوانست به تصمیم خود جامه ی عمل بپوشاند.

درست زمانیکه انوشه انصاری 13 سال داشت، او شاهد انقلاب اسلامی ایران در سال 1357 بود. پس از گذراندن دروان نوجوانی خود در سال 1984 (1364 هجری شمسی) خانواده انوشه انصاری تصمیم گرفتند که به ایالات متحده مهاجرت کنند. انوشه انصاری و خواهرش در یک مدرسه کاتولیک فرانسوی درس می‌خواندند و مادرش برای پرداخت شهریه ی آنها به 2 شغل، مشغول بود. پس از آن بود که انوشه انصاری به توانایی های خود در هر دو زمینه تحصیلی و ورزشی پی برد. او به زبان های فرانسه، فارسی و عربی مسلط شد و در علوم و ریاضیات از استعداد شگرفی بهره مند بود.

انوشه انصاری پس از فارغ التحصیلی، در دانشگاه جورج میسون (George Mason University) ثبت نام کرد. او امیدوار بود که در پرینستون تحصیل کند، جایی که بتواند رشته مورد علاقه ی خود یعنی اخترفیزیک را مطالعه کند. با این حال، نمره شفاهی او در SAT برای پذیرش در مدرسه آیوی لیگ بسیار پایین بود. سرانجام وی در GMU، در رشته الکترونیک و مهندسی کامپیوتر تحصیل کرد و به صورت پاره وقت در کتابخانه دانشگاه و همچنین به عنوان پیشخدمت در یک رستوران فرانسوی کار کرد. او سه سال و نیم بعد به عنوان دانشجوی ممتاز فارغ التحصیل شد و در MCI Telecommunications پذیرفته شد. او در برنامه تحصیلات تکمیلی MCI ثبت نام کرد و مدرک کارشناسی ارشد خود را در رشته مهندسی برق از دانشگاه جورج واشنگتن (George Washington University) دریافت کرد.

همسر و ازدواج انوشه انصاری

انوشه انصاری پس از فارغ التحصیلی از دانشگاه، در MCI شروع به کار کرد و در همانجا بود که با همسر خود حمید انصاری آشنا شد و در سال 1991 با یکدیگر ازدواج کرند. او می‌گوید: «من و حمید ازدواجمان را با این باور شروع کردیم که پتانسیل این را داریم که با هم هر کاری را انجام دهیم و در آن موفق شویم. ما هر دو شهروند پذیرفته شده بودیم، مشاغل عالی با MCI داشتیم، من مدرک کارشناسی ارشد داشتم و احساس می کردیم برای موفقیت آماده ایم. اما از انجایی که آنها که نمی خواستند خانواده خود را ترک کنند و برای شغل خودباید در تگزاس زندگی می کردند، شغل خود را در MCI ترک کردند. انوشه انصاری شغل جدیدی با Comsat پیدا کرد و شوهرش یک تجارت ماشین دست دوم را راه اندازی کرد. یک سال بعد، کسب و کار خودرو در حال شکست بود و نظر حمید و انوشه انصاری تغییر کرد و این زوج تصمیم گرفتند دوباره در MCI مشغول به کار شوند. بنابراین مجددا به تگزاس نقل مکان کردند و همانطور که در ادامه می خوانید، اینگونه بود که موفقیت این زوج آغاز شد. در مورد فرزندان این زوج اطلاعاتی در دست نیست.

فعالیت های حرفه ای انوشه انصاری

انوشه انصاری پس از فارغ التحصیلی از دانشگاه، در MCI شروع به کار کرد و در همانجا بود که با همسر خود حمید انصاری آشنا شد و با هم ازدواج کردند. در سال 1993 مقررات زدایی در صنعت مخابرات ایالات متحده اتفاق افتاد و انوشه انصاری، شوهر و برادر شوهرش امیر انصاری را متقاعد نمود تا با استفاده از حساب‌های پس‌انداز و بازنشستگی شرکتی، شرکت فناوری‌های مخابراتی را تأسیس کنند. این شرکت تامین‌کننده فناوری Softswitch بود که به ارائه‌دهندگان خدمات مخابراتی این امکان را می‌داد تا عملکرد سیستم را افزایش دهند، هزینه‌های عملیاتی را کاهش دهند و فرصت‌های درآمدی جدیدی را فراهم کنند. مقر این شرکت در ریچاردسون تگزاس (Richardson, Texas) است. این شرکت محصولاتی را ارائه کرد که امکان ادغام بین شبکه های مخابراتی موجود و شبکه‌های نسل بعدی برنامه محور را از طریق فناوری تعویض نرم‌افزاری فراهم می‌کرد.

فناوری مخابرات ( Telecom Technologies) در سال 2001 توسط شبکه سونوس (Sonus Networks)خریداری شد که انوشه انصاری معاون سونوس و مدیر کل بخش جدید INtelligentIP سونوس شد. سرانجام در سال 2006، انوشه انصاری Prodea Systems را تأسیس کرد و رئیس و مدیر عامل فعلی آن است. Prodea یک شرکت مدیریت فناوری و خدمات است. Prodea یک شرکت خصوصی است که توسط خانواده انصاری با مراکز توسعه در ریچاردسون، تگزاس و سیلیکون ولی تشکیل شده است.

انوشه انصاری و فضا

انوشه انصاری بیان کرده است که خود را «گردشگر فضایی» نمی داند و عنوان «شرکت کننده در پروازهای فضایی» را ترجیح می دهد.

انوشه انصاری همچنین عضو حلقه چشم انداز بنیاد X PRIZE و از اعضای هیئت امنای آن است. در 5 می 2004، انوشه انصاری به همراه برادر شوهرش امیر انصاری، کمک چند میلیون دلاری به بنیاد X PRIZE در چهل و سومین سالگرد پرواز فضایی زیر مداری آلن شپرد، کرد. X PRIZE به افتخار اهدای این کمک از سمت انوشه انصاری و امیر انصاری، PRIZE را به انصاری X PRIZE تغییر نام داد. انوشه انصاری سخنگوی خصوصی سازی فضا است، فرآیندی که شرکت های تجاری قابل دوام را قادر می سازد تا تجهیزات و یا افراد را به طور مستقل از دولت، برای اکتشاف و یا اهداف دیگر به فضا بفرستند.

پرواز فضایی

انوشه انصاری از همان ابتدای کودکی خود، رویای رفتن به فضا را مجسم میکرد. وی در بالکن پدربزرگ و مادربزرگش می خوابید، جایی که بوی درختان یاس، پرتقال و لیمویی را که در گلدان های بزرگ می روییدند، حس می کرد. جای معطر و خنکی بود و حکم حریم خصوصی را برای او داشت. او می گوید: «روی تختم دراز می کشیدم و به آسمان نگاه می کردم و وانمود می کردم که در فضا هستم. یک بار به آسمان شب قول دادم که روزی از ستاره ها دیدن کنم. همیشه مجذوب ایده فضا بودم و احساس می کردم که سرنوشتم این است که روزی به فضا بروم.”

انوشه انصاری به شدت تحت تاثیر افکار و باورهای پدربزرگ و مادربزرگش بود. مادربزرگش مدافع حقوق زنان بود و اغلب به انوشه می گفت که باید دکتر یا مهندس شوی. انوشه انصاری می گوید: مادربزرگم به من می گفت که باید ارباب زندگی ام باشم. “او به من گفت که هرگز نباید دستم را به سوی شوهرم دراز کنم. این توصیه خوبی بود و مادرم با مشاهده ی تحصیلات من، این باور را در من بیشتر رشد داد.

انوشه انصاری به عنوان پشتیبان برای دایسوکه انوموتو (Daisuke Enomoto) برای پرواز سایوز به ایستگاه فضایی بین المللی، از طریق Space Adventures, Ltd، آموزش دید.

در 21 آگوست 2006، انوموتو (Enomoto) از نظر پزشکی از پرواز با ماموریت سایوز TMA-9 که قرار بود ماه بعد پرتاب شود، محروم شد و اینگونه شد که انوشه انصاری جایگزین وی شد. انوشه انصاری در پاسخ به این سوال که امیدوار است در سفر فضایی خود به چه چیزی دست یابد، گفت: “امیدوارم الهام بخش همه به ویژه جوانان، زنان و دختران جوان در سراسر جهان و در کشورهای خاورمیانه که فرصت های مشابه مردان را برای زنان فراهم نمی کنند، باشم. رؤیاهایشان را رها نکنند و دنبالشان بروند. دستیابی به رویاها ممکن است گاهی برایشان غیرممکن به نظر برسد. اما من معتقدم که اگر رویاهای خود را در قلب خود نگه دارند، پرورش دهند و به دنبال فرصت‌ها بگردند و آن فرصت‌ها را محقق کنند، رویاهایشان محقق می شود. یک روز قبل از عزیمت به فضا، او در تلویزیون ملی ایران، در برنامه ی زنده ی نجوم آسمان شب مورد مصاحبه قرار گرفت.

سرانجام انوشه انصاری در ساعت 04:59 (UTC) دوشنبه 18 سپتامبر 2006، از بایکونور قزاقستان به همراه فرمانده میخائیل تیورین (RSA) و مهندس پرواز مایکل لوپز الگریا (NASA) برای ماموریت سایوز TMA-9 به پرواز درآمد. انوشه انصاری چهارمین (و اولین زن) گردشگر فضایی شد. فضاپیمای انها در روز چهارشنبه، 20 سپتامبر 2006، ساعت 05:21 (UTC) در ایستگاه فضایی بین‌المللی (ISS) لنگر انداخت. سرانجام آنها در 29 سپتامبر 2006 در ساعت 01:13 UTC در استپ های (جلگه های وسیع بی درخت) قزاقستان (90 کیلومتری شمال آرکالیک) به سلامت بر روی سایوز TMA-8 فرود آمدند.

انوشه انصاری در طول اقامت 9 روزه ی خود در ایستگاه فضایی بین المللی، موافقت کرد که یک سری آزمایشات را از طرف آژانس فضایی اروپا انجام دهد. او 3 آزمایش انجام داد که عبارتند از:

  • تحقیق در مورد مکانیسم های کم خونی
  • چگونه تغییرات در عضلات، روی کمردرد تأثیر می گذارد.
  • پیامدهای تشعشعات فضایی بر اعضای خدمه ایستگاه فضایی و گونه های مختلف میکروب هایی که خانه ای برای خود در ایستگاه فضایی ساخته اند.

انوشه انصاری، همچنین اولین کسی بود که یک وبلاگ از فضا ایجاد کرد. بخشی از اخرین نشوته انوشه انصاری در وبلاگ وی به شرح زیر است:

من مشغول نوشتن آخرین مطلب وبلاگم از مدار هستم و از این موضوع احساسی دوگانه دارم. من به گوشه و کنار ایستگاه سرک می‌کشم و سعی می‌کنم همه چیز را و هرچه را که دیدم و حس کردم در ذهنم و خاطرم حک کنم. چند بار خودم را شناور کردم و مثل پرنده‌ای که خود را به دست باد می‌سپارد معلق ماندم تا ببینم به کجا می‌رسم؟

فرود معمولا حدود ۴ ساعت طول می‌کشد و این سفری نه چندان راحت به‌سمت پایین با یک برخورد بزرگ در انتهای آن است. سایوز مثل گلوله کوچکی از آتش وارد جو زمین خواهد شد، بعد چترها باز خواهند شد و ضربه‌ای به کپسول وارد خواهند کرد و سپس چرخ زنان سرعت ما را تا حدی کم می‌کند و در آخرین مرحله موتورهای کوچک فرود روشن شده و از اینکه ما به‌شکل یک شهاب سنگ به زمین برخورد کنیم، محافظت خواهد کرد. من چندان درباره این موضوع نگران نیستم… چیزهای دیگری است که باید نگران آن‌ها باشم؛ مثل اینکه چه زمانی دوباره می‌توانم این آزادی و آرامش را دوباره تجربه کنم. سفر من به پایان خود نزدیک می‌شود؛ اما رویای من تازه آغاز شده است.

شاید تقدیر من بود که چون زنگ ساعتی برای بیداری هرکسی، صدایی که در درون اوست را به حرکت درآورم و یادآوری کنم که همه شما می‌توانید شروع به تغییر دنیا و تبدیل آن به محلی بهتر برای زندگی همه ما کنید. من همیشه در قلبم می‌دانستم که به فضا خواهم رفت؛ اما هیچ‌وقت دقیقا نمی‌دانستم چطور؟ اما همیشه به همه می‌گفتم که چقدر عاشق فضا هستم و می‌خواهم روزی به فضا بروم و سرانجام راهش را پیدا کردم. مقصد فردای من زمین است؛ اما زمین همان زمینی نیست که آن را ترک کردم.

جنجال پرچم ایران

انوشه انصاری قصد داشت پرچم ایالات متحده را بر روی لباس فضایی خود در کنار نسخه‌ای از پرچم ایران از نظر سیاسی خنثی، یعنی پرچم سه رنگ ساده و بدون نشان دولتی بپوشد تا به دو کشوری که در زندگی او کمک کرده‌اند، احترام بگذارد. چند رسانه مستقر در ایالات متحده به اشتباه حدس زدند که او قصد دارد نسخه پرچم ایران را که پیش از انقلاب اسلامی 1979 در ایران بود، بپوشد در حالیکه اینگونه نبود. به اصرار ناسا و مقامات روسیه، او به طور رسمی پرچم ایران را نپوشید، بلکه رنگ پرچم ایران را به تن کرد و پرچم ایران را در پرواز رسمی خود نگه داشت.

سایر فعالیت های انوشه انصاری

  • حضور در فیلم فضایی ساخته کریستین فری، فیلمساز مستقل سوئیسی در سال 2009 (این فیلم راجع به میلیاردرهاییاست که برای سوار شدن به ایستگاه فضایی بین‌المللی با فضاپیمای روسی هزینه می‌کردند ،بود)
  • شرکت به عنوان سخنران در آکادمی رهبری هانیول (Honeywell) به همراه هومر هیکام (Homer Hickam) در کمپ فضایی ایالات متحده در هانتسویل، آلاباما (Huntsville, Alabama) در سال 2010
  • حضور انوشه انصاری به همراه فیروز نادری به نمایندگی از اصغر فرهادی برا کسب جایزه اسکار در سال 2015
  • عضو هیئت مدیره بنیاد Make-a-Wish در شمال تگزاس
  • عضو هیئت مدیره مرکز حمایت از کودکان شهر کولین

افتخارات و جوایز انوشه انصاری

  • دریافت جایزه تعالی کارآفرینی از دانشگاه جورج میسون
  • دریافت جایزه موفقیت فارغ التحصیلان ممتاز دانشگاه جورج واشنگتن
  • دریافت جایزه کارآفرین سال ارنست و جوان برای منطقه جنوب غربی
  • دریافت جایزه هوراتیو الجر
  • انتخاب شرکت وی (Telecom Technologies, Inc) به عنوان یکی از 500 شرکت سریع‌الرشد توسط مجله Inc
  • کسب عنوان کارآفرین نمونه به عنوان برنده جایزه ملی تعالی کارآفرینی در سال 2000
  • معرفی انوشه انصاری به عنوان یک تاجر موفق توسط مجله فورچون در سال 2001
  • دریافت اولین جایزه NCWIT Symons Innovator در سال 2009 (این جایزه سالانه توسط مرکز ملی زنان و فناوری اطلاعات به منظور قدردانی از زنان کارآفرین موفق در زمینه فناوری اعطا می شود)
  • دریافت مدال افتخار جزیره الیس به پاس قدردانی از تلاش‌های بشردوستانه‌ در سال 2010
  • کسب مدرک دکترای افتخاری علوم از دانشگاه جورج میسون در 20 دسامبر 2012
  • دریافت جایزه Orbit توسط انجمن ملی فضایی و جامعه گردشگری فضایی به دلیل پذیره نویسی جایزه انصاری X
  • دریافت جایزه پیشگام فضایی را برای «خدمت به جامعه فضایی»توسط انجمن ملی فضایی در سال 2015

سایت انوشه انصاری

اینستاگرام انوشه انصاری